Психотелесни практики

Психотелесни практики

Срещни се със себе си

Психотелесни практики

Това са дълбоки практики, включващи разнообразни активни медитации, специално създадени от ОШО преди много години – за забързания, вечно мислещ човек, на днешното време.

Целта им е осъзнато да изразиш, преживееш и интегрираш потиснатите чувства и емоции, така че да върнеш обратно хармонията в тялото си.

Какво прави активните медитации толкова ефективни?

 Това, че забързаният мислещ човек трудно, дори невъзможно, би седнал на едно място в класическа поза за медитация, в мълчание, с идеята да не мисли, още повече за 20-30 минути.

 Това, че в първите фази на процеса, тялото е в движение и активно започват да се разблокират определени центрове.

Практикувайки, ставаш по-присъстващ в настоящия момент, по-чувствителен за потребностите си; развиваш качества като – устойчивост, гъвкавост и издържливост.

Практикувайки, разбираш разликата между това да преживяваш чувствата и емоциите си и това да се идентифицираш с тях – заемаш дистанция и ги наблюдаваш.

Свързваш се с центъра си и с базови усещания, които идват от него, като – сила, воля, стабилност, собствена ценност, жизнена енергия, радост и любов.

Присъедини се към следващата практика:

Към събития
Психотелесни практики

Моята среща с активните медитации

Всичко започна през 2015 година по време на обучението ми за психотерапевт. Благодарна съм на моята учителка Виргиния Захариева, която ме потопи в дълбините на този процес!

Срещата ми с активните медитации едновременно беше и не беше „любов от пръв поглед“. И умът и тялото ми се съпротивляваха, но нещо в мен знаеше, че това което ми се случва, ще има ползотворен ефект за цялото ми същество, ако бъда търпелива и последователна. От тогава до сега съм практикувала в различни уъркшопи и формати за осъзнаване и дълбинно изследване на Аза, с български и с чуждестранни фасилитатори.

За мен активните медитации се превърнаха в една от най-ефективните техники за разтоварване на напрежението, за присъствие в момента, за осъзнатост, внимание в тялото, наблюдение и връзка със себе си.

В последствие, от 2020 г., започнах да споделям в малки групи някои от практиките с мои приятели и клиенти.

И така, през лятото на 2023 г., преминах през обучение за сертифициране като Фасилитатор на Активни Медитации към OSHO International, с треньор на програмата – Kimaya Charvalho, на която също благодаря за търпението и безрезервната подкрепа.